Porkkanalla päät pehmeäksi

27.02.2024

Olen mielestäni etuoikeutetussa asemassa siinä mielessä, että aloitin koulutuksen opettelun aikaan, jolloin ei oltu vielä kovin tietoisia (ainakaan Suomessa) siitä miten erilaiset tavat tehdä, vaikuttavat oikeasti hevosen psyykeen. Opin käyttämään monipuolisesti erilaisia tapoja paineistaa hevosta. Oliko ne kaikki kovin eettisiä tapoja? No ei.

Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että jos ihminen tekee asioita vilpittömästi hyvää tahtoen ja on valmis muuttamaan tekemistään, mikäli jokin asia vaatii muutosta, ei menneen tuijottelu ja syyllistäminen johda mihinkään hyvään. Totta kai on kurjaa, että jokin eläin on kärsinyt siksi, että esimerkiksi minä olen opetellut hevosen kouluttamista. Kuitenkin koen, että koko maailmankaikkeus ikävä kyllä toimii niin, että kun ei vielä tiedetä, joku osapuoli kärsii. Ja etenkin kun tutkitaan, tutkimuksen kohde luultavasti jossain kohdassa kärsii. Vaihtoehtona on tietysti päästää hevonen taas luontoon, tai sitten tadaa, voidaan oppia niiltä, jotka on jo kokeillut. Kaikkea ei ole pakko kantapään kautta kokeilla.

No mitä kärsimykseen tulee, stressi on yksi asia, joka aiheuttaa hevosessa kärsimystä. Joko välitöntä, hetkellistä tai pitkäaikaisempaa. Ja ikävä kyllä nyt taas sanon jotain, mikä aiheuttaa joissain lukijoissa näppylöitä. Ruokapalkka aiheuttaa hevosessa stressiä, kun hevosta palkitaan sen näkökulmasta epäloogisesti. Ja voi pojat, tänä päivänä sitä tapahtuu paljon!

Nykyinen eettisyyden ihannointi, kaiken hyvyyden ja hellyyden palvonta, on aiheuttanut sen, että hevosilla saattaa olla jopa tukalammat olot, kuin perinteisen "nyrkin ja hellan välissä" ollessaan. Rankka väite, tiedän. Mutta ikävä kyllä turhan usein totta. Anna kun hiukan avaan ajatusta lisää.

Heti alkuun haluan sanoa, että käytän itse koulutuksessa ruokapalkkaa aina, kun se mielestäni on järkevää, eli aika usein. Olen itse sitä mieltä, että ruoka on todella hyvä motivaattori koulutuksessa. MUTTA…

Kun ruokaa käytetään palkintona kouluttaessa, olisi ensimmäisenä hyvä tiedostaa, käyttääkö koulutuksessa painetta vai palkkaako vain siitä, kun hevonen itse oma-aloitteisesti tarjoaa jotain asiaa, vai näiden yhdistelmää. Kaikki tavat ovat minusta ihan yhtä ok, kunhan ihminen tiedostaa näiden asioiden merkityksen ja eron. Jos edellä olevan lauseen sisältö on hankalaa ymmärtää, rohkaisen tutustumaan aiheeseen enemmän, ennen kuin aloitat kouluttamaan hevosta ruokapalkkaa käyttäen.

Jos ei ole mahdollisuutta aina, korostan nyt sanaa AINA, tehdä hevosen kanssa kaikki asiat sen ollessa vapaana, on 110% varmaa, että kommunikoinnissa on käytössä myös paine. Kirjoitan luultavasti jossain kohtaa tänne myös paineesta enemmän. Aihe on sen verran laaja, etten lähde sitä tässä kuin raapaisemaan. Muistutan kuitenkin, että hevosen ympärillä olevat aidat ovat paine, ihminen itsessään on paine, ihmisen mielentila on paine, esineet, joita käytetään koulutuksessa ovat paine, ihmisen katse on paine. Toivon, että tämä antaa joitain ajatuksia siihen, miten helppoa on kouluttaa hevosta, vain käyttäen operantin nelikentän positiivista vahvistamista (palkitsemista). Paljastan heti perään, että ei ole helppoa, vaan käytännössä mahdotonta.

Omassa työssä olen nähnyt konkreettisesti suurimman ongelman ihmisen ja hevosen välisessä kommunikoinnissa: Yhdistelmä siitä, että ihminen ei ymmärrä mitä on tekemässä ja kun ihminen tekee, se on auttamattoman hidasta hevosen silmissä. Eli, vaikka ihminen oppii ymmärtämään, miksi tehdään jotain, on vielä opittava tekemään riittävän nopeasti.

En lähde tässä niinkään kertomaan miten asiat pitäisi tehdä. Aihetta on haastavaa saada tekstiin niin, että aina ei jää tulkinnan varaa. Uskon, että tästä löytyy jossain kohtaa verkkokurssi sivuiltani (jos ei jo olekin). Mutta kerron mitä ongelmia väärin ajoitettu ruokapalkkaaminen aiheuttaa ja miten se luultavasti näkyy hevosessa.

Jotta hevonen ymmärtää, mistä käytöksestä palkka tulee, sen on tultava heti. Heti tarkoittaa sekuntia. Heti. Jos olet myöhässä, luultavasti palkitsit jotain aivan muuta käytöstä, mitä luulit palkanneesi. Kiireeseen auttaa äänimerkki, jolla voit merkitä oikean käytöksen. Kun hevonen oppii, että äänimerkistä seuraa ruokaa, jää ihmiselle aikaa antaa ruoka rauhassa, eikä hommasta tule molemmin puolin hätiköityä suttua. Ikävä kyllä, näen paljon näitä hevosia, joita hyvää tarkoittaen on koulutettu ruokapalkalla ja seurauksena on levoton, jatkuvasti ruokaa eritavoin tavoitteleva eläin. Kun ajoitus sakkaa, hevonen ei tiedä mistä käytöksestä ruokaa saa. Se alkaa tarjoilla kaikkia mahdollisia asioita, joista se väärän ajoituksen vuoksi on sattunut ruokaa saamaan.

Yksi ongelma on paikka, josta hevonen saa ruoan. Jos ruoka tulee taskusta, hevonen oppii nopeasti eleen ja alkaa tavoitella ruokaa nopeammin, tulemalla itse ruokaa vastaan. Jos ihminen ruoan antaa "omasta sylistä", alkaa hevonen luonnollisesti tavoitella ruokaa ihmisen sylistä. Aika nopeasti hevonen tajuaa, että ruokaa on taskussa ja alkaa itsenäisesti tavoitella ruokaa. Jos on rohkeampi hevonen, saattaa se ottaa myös hampaat käyttöön. Ihminen alkaa luonnollisesti kieltää hevosta ja soppa onkin sitten valmis. Mikäli hevosella sattuu olemaan taipumusta kilpailuaggressioon, on ihminen pian todellisessa pulassa.

Iso ongelma mielestäni on se, että ruokaa käytetään houkutteluun. Houkuttelu on siis sitä, että ruokaa esitellään hevoselle ja sitä maanitellaan liikkumaan ruoan perässä johonkin, liikuttamalla ruokaa "karkuun hevosta". Ahne hevonen saattaa mennä ruoan perässä johonkin, mikä on sen mielestä pelottavaa. Ahneus menee pelon edelle. Tässä on yksi takuu varma keino opettaa hevoselle, miten trailerissa käydään ja laukataan takaperin ulos heti, kun ruoka on saatu napattua. Hevosen mielentila on todella jännittynyt ja kun asiaan yhdistetään lopulta traileriin jääminen pakottaen (takapuomi salaa kiinni tms.) ollaan jälleen ongelman edessä. Palkinto eli palkka, on asia, jonka saa vasta tehtyään tehtävän. Houkuttelu on asia, jolla maanitellaan tekemään jotain tehtävää. Houkutella voi, monellakin tapaa, mutta on todella tärkeää ymmärtää, että kyseessä on houkuttelu. Ja vielä tärkeämpää on ymmärtää, ettei houkuttele hevosta vahingossa liian vaikeaan tilanteeseen.

Hankalaa on, että ylipäätään jännittynyttä hevosta palkitaan ruoalla. Hevosta jännittää, vaikkapa traileriin meno huonon kokemuksen jälkeen, tai satula ensimmäistä kertaa selässä, tai ihmisen selkään nousu. Kun jännittynyttä hevosta palkitaan ruoalla, hevonen yhdistää satulaan jännittämisen ja luulee, että se tunnetila on toivottua (koska sitä siitä kehutaan ja palkitaan). Jatkossa hevonen alkaa jännittää, kun satula laitetaan selkään. Ongelmaa lisää se, että ruoka kiihdyttää hevosta helposti. Kiihtyminen voi johtua siitä, että huonon ajoituksen vuoksi hevonen ei tiedä, mistä tehtävästä ruoka tulee ja kiihtyy siksi. Kiihtymistä voi aiheuttaa jo valmiiksi jännittynyt mielentila. Kiihtymistä voi aiheuttaa myös se, että on liian kivaa! Jos hevosen opettaa vahingossa siihen, että ruokaa saa liian helposti, milloin mistäkin, tulee pelkästä ruoan tavoittelusta hevoselle tehtävä/leikki. Usein ihminen, joka ei ole ihan tehtävänsä tasalla, alkaa kieltää tai jopa rangaista kiihtynyttä hevosta. Toistan ehkä itseäni, mutta pulassa ollaan.

Kaikissa näissä tilanteissa, ihminen uskoo, ettei tällä hevosella toimi ruokapalkka. "Siitä tulee ihan hullu". On totta, että kaikille hevosille ei ruokapalkka ole paras vaihtoehto, mutta oman kokemuksen mukaan näitä yksilöitä on suhteessa varsin vähän ja niidenkin kanssa ruoka voi toimia joissain tilanteissa, vaikka kaikkiin koulutushetkiin en ottaisikaan ruokaa mukaan. Lisäksi kannattaa miettiä, millä palkkaa. Oikein kiihtyvälle yksilölle heinä voi olla riittävä motivaatio, mutta ei niin maukasta, että siitä aletaan heittää voltteja.

Niin tai näin, en osaa valita kumpi on pahempi vaihtoehto, fyysinen vai psyykkinen haitta hevoselle. Fyysinen väkivalta on helppoa tunnistaa. Mutta, jos teot aiheuttavat eläimelle henkistä pahoinvointia (mm stressiä), se on henkistä väkivaltaa. Tiedän, hyvin voimakas mielipide, mutta mitä tarkemmin asiaa tarkastelee, ei se taida muuksi muuttua.

On hirvittävän vaikeaa kirjoittaa näistä asioista niin, ettei tekstiä voisi helposti väärin ymmärtää. Toivon tahtotilaa hevoskansalle lukea ja kuulla asioita asioina. Tämä ei ole henkilökohtaista.

Lyhyestä virsi kaunis, ennen ruokapalkan käyttöönottoa, opettele paineen käyttö. <3

Kiitos, kun luit!

Jos haluat kommentoida tai kysyä jotain, tee se instagaramissa samalla otsikolla nimettyyn julkaisuun: https://www.instagram.com/horsecorecoach/