Ajatuksia tästä hetkestä, tulevasta

Kirjoittelen mitä sattuu mielen päällä olemaan, eli ei kannata odottaa mitään loogista järjestystä aiheille. Tämä on kanava, jossa voin rehellisesti kertoa omia mielipiteitäni, ilman kummempaa suodatinta. Täällä saan olla ihan oma itseni, heppaharrastaja Mia. Aiheet keskittyvät hevosmaailman epäkohtiin, päivän puheenaiheisiin, muutostarpeisiin.

Pahoitan ehkä teksteillä monen mielen, mutta se ei ole missään nimessä tarkoitukseni. Ehdotan kysymään itseltä, pahoittuiko mieli minun sanoistani vai siitä, että tunnet ehkäpä huonommuutta, epävarmuutta syyllisyyttä? Kaikki tunteet ovat ihmiselle tärkeitä, myös syyllisyys. Niiden on tarkoitus opettaa meille koko ajan uutta ja johdattaa meitä tekemään järkevämpiä ratkaisuja.

Jos jollekulle tunteelle ei olisi tarvetta, evoluutio olisi ne meiltä jo poistanut. Syyllisyys on siitä kurja tunne, että ihminen usein reagoi siihen varsin nurinkurisesti. Kun ihminen kokee syyllisyyttä, eli kyseenalaistaa tai häpeilee jotain tekoaan, hän usein alkaakin vastareaktiona toitottaa, kuinka hänen tapansa tehdä on itseasiassa ihan ok, jopa ainoa oikea tapa.

Tähän toivon muutosta ja kannan oman korren kekoon. Tarkoitukseni on antaa mahdollisimman helppoja ajatuksia sulateltavaksi. Haluan rohkaista ihan kaikilla tasoilla harrastavia hevosihmisiä sanomaan: "oho, enpä tiennyt, onpa mielenkiintoista, tästä haluan kuulla lisää, pitääkin tutustua aiheeseen tarkemmin, mistä tästä löytyisi lisää tietoa." On nimittäin ihan todella vapauttavaa heittää roskiin oma tarve yrittää olla olematta "väärässä". Me kaikki on tehty asioita, sillä parhaalla tietotaidolla, joka meillä on ollut. En usko kovin monen heppaihmisen heräävän aamulla miettien, "mitähän inhottavaa tekisin tänään hevoselleni".

Ei jonkin mielipiteen, tavan tai asian muuttaminen osoita, että olet tehnyt aiemmin väärin. Se osoittaa, että haluat kehittyä ja olet valmis tarkastelemaan omaa tekemistä kriittisesti ja myös valmis muuttamaan asioita tarvittaessa. Eikä kaikesta kukaan voi tietää kaikkea, eikä tarvitse. On vain hyvä etsiä turvallisia tietolähteitä ja olla kiinnostuneen avoin. Aina löytyy joku, joka on jo tutkinut ja etsinyt tietoa.

Yritän itse linkittää kaikki mielestäni turvallisia ja mielenkiintoisia juttuja teille. Linkit löytyvät: https://www.miajurvala.net/videot/

Jos edelleen uskot, että kannattaa klikkailla eteenpäin, niin tervetuloa! 

-Mia

Kuvat : https://pixabay.com/fi/

Kun puhutaan hevosesta ja sen hallitsemisesta, aiheesta tekee vaikean ihmisen luoma mielikuva käyttämistämme sanoista. Esimerkkinä sana hallita. Sana luo helposti mielikuvan määräämisestä, pakottamisesta, jopa väkivallasta. Kun sanaa googletti, tuli sivistyssanakirjassa tarjolle nämä:

Olen mielestäni etuoikeutetussa asemassa siinä mielessä, että aloitin koulutuksen opettelun aikaan, jolloin ei oltu vielä kovin tietoisia (ainakaan Suomessa) siitä miten erilaiset tavat tehdä, vaikuttavat oikeasti hevosen psyykeen. Opin käyttämään monipuolisesti erilaisia tapoja paineistaa hevosta. Oliko ne kaikki kovin eettisiä tapoja? No ei.

Johtajuus?

20.02.2024

Hämmästelen, että vieläkin törmään joissain keskusteluissa teoriaan johtajuudesta, kun puhutaan hevosen ja ihmisen välisestä suhteesta. Sinällään sana johtajuus on mielestäni vähän harmillisesti "demonisoitu". Joissain tilanteissa se olisi ihan kelpo sana ja käsite. On kuitenkin kiistatta todistettu, että hevoslaumassa sanaa johtajuus on aika...

Maaseudun tulevaisuus oli kirjoittanut jutun, jossa Alankomaat kieltävät pinteleiden käytön kilpailuissa. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/hevoset/7ba63cd4-533d-4395-a426-079a5a8c16d3 . Jaoin tämän julkaisun omassa somessa, johon lisäsi oman kommentin, että "vielä kun jännesuojat jäisi kauppaan". Aihe puhutti ihmisiä.

On riski sanoa ääneen, että hevonenkin tarvitsee tietyn määrän stressiä elämäänsä. Ihmiset, jotka eivät välitä tutustua aiheeseen riittävästi, oikeuttavat varsin mielenkiintoiset metodit itselleen sillä, että kuulevat hevosen tarvitsevan stressiä. Siksi on yleisesti helpompaa ja turvallisempaa sanoa, että älä aiheuta hevoselle stressiä.

On aika kyseenalaistaa, oppia uutta ja sitten voi olla aika todeta, että joskus vanha tapa on parempi kuin repullinen uusia.